Belgicko premohlo Írsko, rozhodol kanonier Lukaku

18.06.2016 Celý región

Bordeaux 18. júna (TASR) - Futbalisti Belgicka zvíťazili vo svojom druhom zápase na ME vo Francúzsku nad Írskom 3:0. O presvedčivom triumfe rozhodli v druhom polčase, v ktorom sa dvakrát presadil Romelu Lukaku a raz Axel Witsel. Zverenci Marca Wilmotsa majú na konte prvé tri body a vďaka ním aj výraznú šancu obsadiť druhé postupové miesto v skupine za Talianskom.

Zápasy v E-skupine sa uzavrú v stredu. Belgičania nastúpia v Nice proti Švédsku, Íri budú hrať v Lille proti Taliansku.

Opatrný úvod zápasu nepriniesol výrazné gólové príležitosti. Blízko k zmene bezgólového skóre bol v 21. minúte Belgičan Eden Hazard. Center De Bruyneho Íri odvrátili iba ku kapitánovi Belgicka, ktorý nekrytý v pokutovom území tesne prestrelil bránu. O štyri minúty sa jeho spoluhráč Carrasco zbytočne tešil z gólu, ktorý pre ofsajd neplatil. Íri boli do záveru prvého polčasu ofenzívne nevýrazní a v druhom dejstve sa dopustili viacerých pozičných chýb.

Po jednej z nich sa v 48. minúte Belgičania dostali do prečíslenia, v ktorom z De Bruyne posunul loptu na os ihriska a Romelu Lukaku z hranice šestnástky obstrelil Randolpha. Belgičanov úvodný gól upokojil a Íri museli riskovať. Do príležitostí na vyrovnanie sa však nevedeli dostať, naopak v 61. minúte inkasovali druhý gól. Meunierov center našiel nekrytého Witsela, ktorý hlavou upravil na 2:0. Belgičania mali hru pod kontrolou a súperovi veľa nedovoľovali. V 70. minúte sa Íri dopustili ďalšej pozičnej chyby, po ktorej ušli dvaja Belgičania proti jednému. Hazard v úniku posunul loptu Lukakuovi, ktorý sám pred McCarthym nezaváhal - 3:0. Belgičania v závere zápasu žiadnu drámu nedovolili a pohodlný náskok si bez problémov postrážili.

E-skupina, 2.kolo:
Belgicko - Írsko 3:0 (0:0)
Góly: 48. a 70. R. Lukaku, 61. Witsel, rozhodovali: Cakir – Duran, Ongun (všetci Tur.) ŽK Vermaelen - Hendrick

Zostavy:
Belgicko: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Witsel, Dembele (57. Naiggolan) - Carrasco (64. D. Mertens), De Bruyne, Hazard - R. Lukaku (82. Benteke)
Írsko: Randolph - Coleman, O'Shea, Clark, Ward - Hendrick, Whelan, McCarthy (62. McCarthy), Brady - Hoolahan (71. McGeady), Long (79. Rob. Keane)

Tabuľka E-skupiny:
1. Taliansko 2 2 0 0 3:0 6*
2. Belgicko 2 1 0 1 3:2 3
3. Švédsko 2 0 1 1 1:2 1
4. Írsko 2 0 1 1 1:4 1
*-istý postup do osemfinále
 

Vyberte región